©  Foto:

Ejer Bjerge

Det sammenhængende bakkelandskab Ejer Bjerge omfatter en række af Danmarks højeste bakker, herunder Vistoftehøj, Lindbjerg, Møgelhøj, Ejer Bavnehøj, Yding Skovhøj og Møllehøj. Området er et enestående morænelandskab, skabt i sidste istid. På Ejer Bavnehøj kan du endda komme op i tårnet for en endnu bedre udsigt!

Ejer Bavnehøj er sammen med Møllehøj det højeste naturlige punkt i Danmark. Udsigten fra toppen er storslået, ikke mindst fra det 12,5 meter høje genforeningstårn rejst i 1924 til minde om genforeningen af Sønderjylland i 1920.

Smukt landskab

Et enestående morænelandskab, der blev skabt i sidste istid, bugter sig syd for Ejer Bavnehøj. I klart vejr kan man se helt til Samsø og Lillebæltsbroen. Helt indtil 1847 troede man Himmelbjerget var højest, men dengang fik Ejer Bavnehøj førstepladsen. En højdestrid rasede fra 1941, hvor Yding Skovhøj blev udråbt til at være endnu højere, men det var iberegnet en bronzealderhøj. Geodætisk Institut fastslog derfor i 1953, at Ejer Bavnehøj er højest, nemlig 6 cm højere end Yding Skovhøj målt på den faste jordoverflade.

Nye opsigtsvækkende målinger blev offentliggjort i februar 2005. Forskere borede bogstavelig taget i områdets høje og første bevis for, at tårnet blev bygget ovenpå en stenalderhøj. Målt på det højeste naturlige terrænpunkt ser top-3 nu sådan ud:

  1. Møllehøj 170,86 moh
  2. Yding Skov 170,77 moh
  3. Ejer Bavnehøj 170,35 moh

Møllehøj ligger på privat mark kun 200 meter vest for Ejer Bavnehøj og er i praksis én og samme top. Hele højdedraget mellem landsbyen Ris og Yding Skov bliver kaldt Ejer Bjerge. Området er egnet til udfordrende vandre- og cykelture. Se mere på www.spor.dk.

Historisk

Gennem århundreder tændte man bål på landets bavnehøje, når fjenden var på vej. Bavneblus var et simpelt advarselssystem anvendt på Ejer Bavnehøj helt frem til begyndelsen af 1800-tallet. Stedet lå ellers ubemærket hen, indtil man i 1917 gjorde det offentligt tilgængeligt.

Efter afslutningen på 1. verdenskrig rejste man en stor genforeningssten.

Et besøg af Kong Christian 10. samlede i 1921 ca. 8.000 mennesker til folkefest med ét døgns varsel. Tårnet blev bygget i kraft af en stor folkeindsamling i 1923-24. Det består af en dobbelt triumfbue vendt mod alle verdenshjørner. Mod syd er et markant portrætbuste af Kong Christian. Selv mente kongen det lignede et tyrehoved. En række folkelige aktiviteter finder sted på Ejer Bavnehøj bl.a. grundlovsfester, underholdning, musik og folkemøde.

Priser og praktisk

Tårnet er tilgængeligt for gangbesværede og kørestolsbrugere. I 2002 blev Danmarks højeste elevator installeret i et hult tårnben.

Det koster 5 kr. at bestige tårnet og nyde udsigten. Tager man elevatoren, koster det 20 kr. retur - uanset antal og vægt. Indtægterne går ubeskåret til vedligeholdelse af tårnet.

Elevatoren er åben i perioden 1. april til 30. oktober. Toiletterne er åbne fra kl. 8.00 til 22.00 året rundt.

Se, hvad andre deler på Instagram

#ejerbavnehøj #ejerbjerge #aarhusregion

Følg os på:

Meget Mere End Bare Danmark © 2024
Danish