©  Foto:

Flyvergrav ved Hemmet

Ved Flyvergraven ved Hemmet finder du en mindesten til ære for en engelsk bombemaskine, som blev skud ned og eksploderede på stedet den 1. december 1943. Ombord på bombemaskinen var der 7 besætningsmænd, som blev dræbt og dele af besætningen blev fundet og er begravet i Mindelunden i Esbjerg.

Flyvergraven ved Hemmet er beliggende et stykke ned ad en grusvej, før man finder lille lund. Ved den lille lund er der rejst et trækors til minde om besætningen. Derudover står den ene propel som et vartetegn, samt vingen, hvor man kan se de fatale skudhuller.

Den 1. december 1943 blev en engelsk bombemaskine skudt ned og eksploderede på stedet. Maskinen var på vej tilbage til England efter den havde været på togt til Skagerrak for at lægge minder i sejlruten fra Frederikshavn til Oslo. Der var plads til 7 besætningsmænd på maskinen, og den havde en max hastighed på 450 km i timen.

Hele dens 7. mands besætning blev dræbt, og dele af besætningen blev fundet og er begravet i Mindelunden i Esbjerg.

Maskinen blev skudt ned af en tysker, som var sendt op fra øen Sild i en tomotoret Junker 88-c-6. Han havde ved krigens slutning skudt 58 allierede fly ned, og døde selv i 1977 – 57 år gammel.


Flyvergraven kaldes mindelunden, der har ligget på den forblæste hede siden 1948, da politimesteren i Ringkøbing afslørede en mindesten, som beboerne havde samlet ind til.

Følg os på:

Meget Mere End Bare Danmark © 2024
Danish