©  Foto:

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot i København huser nogle af Danmarks største kulturskatte. Slottet blev bygget 1606-34 af Christian IV som lystslot. I kælderen finder du de danske kronjuveler og kongekroner. 

Blandt de vigtigste attraktioner er Riddersalen med tronstolene, og de tre løver af sølv i naturlig størrelse, der står vagt om dem.

Kongetronen er udført i narhvalstand med forgyldte figurer, og dronningetronen er lavet af sølv. På væggene hænger en stor gobelinserie fra 1693, der viser berømte slag mellem Danmark og Sverige.

Interiørerne er velbevarede og inviterer på en tidsrejse, hvor besøgende kan opleve kongens private skrivestue, badeværelse og voksfigurer af tidligere kongelige personer.

Slottet huser også en imponerende samling af Flora Danica og en af verdens fineste samlinger af veneziansk glas, begge dele udstillede i tårnkamre.

Kronjuvelerne i Skatkammeret

De to kongekroner og dronningekronen er opbevaret i underjordiske kamre med metertykke mure sammen med kronjuvelerne. Kronerne er overdådigt udsmykkede med ædelstene og ornamenter i guld.

Kronjuvelerne består primært af fire garniturer; et brillantsæt, et rosenstensæt, et perle/rubinsæt og et smaragdsæt – hvor smaragderne er blandt verdens fineste.

Portrætter af Caroline Mathilde og Struensee

På Rosenborg Slot kan du se portrætterne af Johan Friedrich Struensee og Dronning Caroline Mathilde. Caroline Mathilde var gift med den kontroversielle Kong Christian 7., men indledte som 19-årig et skæbnesvangert forhold til kongens livslæge Johan Friedrich Struensee.

Da Kong Christian 7. blev for syg til at regere, overtog Struensee regeringsmagten og ledte landet i næsten to år. Han blev arresteret og henrettet i 1772, hvorefter Caroline Mathilde blev landsforvist til Nordtyskland.

Portrættet af Struensee fra 1824 er af Hans Hansen og er en kopi af et maleri fra hofmaleren Jens Juels hånd. Portrættet af Dronning Caroline Mathilde er fra 1771 og malet af Jens Juel. De hænger begge på Rosenborg.

 

Følg os på:

Meget Mere End Bare Danmark © 2024
Danish