©  Foto:

Steno Museet

Besøg Steno Museet og bliv fascineret af bittesmå atomer og universets ufattelige størrelse.

På Steno Museet kan du gå på opdagelse i alt fra planter til planeter og udstillinger om natur- og lægevidenskabernes kulturhistorie.

Ole Rømer Observatorium

Steno Museet omfatter også det nyrenoverede Ole Rømer Observatorium i Højbjerg i Aarhus. Her kan du opleve den smukke stjernehimmel gennem Danmarks største fungerende teleskop.

Stjerneforevisningerne bliver hurtigt udsolgt så køb billet i god tid. Læs mere om stjerneforevisninger og find billetter her.

Planetarium

I planetariet kan du se forestillinger om galakser, planeter og andre spændende himmelfænomener. Læn dig tilbage i de bløde stole og oplev himmelrummet på nærmeste hold, mens du kommer med en tur ud i rummet.

På planetariets kuppelloft kan du se årstidens stjernehimmel, mens planetariets guider fortæller om stjernebilleder, fjerne galakser og andre astronomiske fænomener. Planetariet er et rundt multimedierum med plads til 57 tilskuere. Salens loft er en halvkugle på 11 meter i diameter.

Fuldmåneaftener

Hver måned den aften, hvor det er fuldmåne, kan du tage del i en stemningsfyldt og spændende oplevelse med fokus på årstidens stjernehimmel. Programmet skifter fra gang til gang, og du kan både opleve fortællinger, høre om astronomi og rumforskning eller sagn og myter under stjernebillederne. Kom i god tid, for dørene lukkes efter starttidspunktet.

Astroteket

I Astroteket på Steno Museet kommer verdensrummet under lup. Verdensrummet har altid fascineret og præget mennesket, og Solen og Månen styrer oplevelsen af nat, dag, måneder og årstider. I tusind år er stjernerne blevet brugt til at navigere efter, og de billeder stjernerne skaber har inspireret mange historier. 

Astroteket er et 3D-opslagsværk til at vide mere om stjerner og planeter. Få opskriften på en stjerne, forstå hvorfor der ikke altid er lys på hele Månen, og led efter exoplaneter om fjerne stjerner.

Gå på opdagelse i Astroteket, og lær vores nære og fjerne naboplaneter og galakser bedre at kende.

Den medicinske urtehave

I Steno Museets urtehave kan du nyde synet og duften fra de mange medicinske urter. Den medicinske urtehave på Steno Museet minder om en klosterhave. Her kan du finde mange gamle og velkendte lægeplanter. I 1800-tallet fandt man ud af at isolere de virksomme stoffer i lægeplanterne og fremstille dem i laboratorier. 

Mange af urterne har indholdsstoffer, der bliver brugt i nutidens medicin. Omkring 40 procent af den medicin, der udvikles i laboratorier stammer fra stoffer, der oprindeligt er fundet i planter. Nyd de mange dufte og farver i urtehaven, eller sæt dig på en bænk og nyd stilheden eller din medbragte mad.

Du kan også komme på rundvisning i urtehaven. Læs mere og køb billetter her.

Det nysgerrige menneske

I udstillingen Det nysgerrige menneske kan du blive klogere på nogle af de utallige opdagelser og opfindelser, som har været med til at forme vores moderne tilværelse. Du kan f.eks. gå gennem regnbuens mange farver i en 7 meter lang tunnel, tegne med UV-lys, spille med "protoner" i et kropsstort fodboldspil og se, hvor mange point og nye partikler, du kan sparke dig til.

Du kan også opleve spor efter de usynlige partikler fra rummet, der konstant bombarderer os, i udstillingens tågekammer. I udstillingen kan du også gå gennem et autentisk rekonstrueret stykke af den 27 km lange, underjordiske acceleratortunnel på forskningscentret CERN ved Geneve.

Epidemier - en trussel mod menneskeheden

48 timer. Så hurtigt kan man gå fra sund og rask til død, hvis man smittes med ebola. På Steno Museets udstilling om epidemier kan du lære mere om de seks epidemier pest, kopper, tuberkulose, polio, AIDS og ebola.

Bliv klogere på smitteveje og de bakterier og vira, der truer os. Du kan også gennem personlige beretninger få et indblik i, hvordan sygdommene var for nogle af de, der oplevede den på egen krop.

Kære krop, svære krop

Denne udstilling handler om kroppen og stiller blandt andet skarpt på de skønhedsidealer, der har hersket gennem tiden, vores forhold til nøgenhed og blufærdighed, den nyeste forskning i undervægt og overvægt, og hvordan hverdagsteknologien i dag har erstattet datidens muskelarbejde.

Kroppen som data

I udstillingen "Kroppen som data" bliver der skabt rum til refleksion om hvordan vi agerer, når vi er online. Formålet med udstillingen er, at du som besøgende forholder dig mere kritisk til dit "online jeg" og hvad du deler med andre via cookies, sociale medier m.m.

"Kroppen som data" er en del af udstillingen "Kære krop, svære krop".

Gentest og tandbørster - Hvordan sundhed blev fælles

Denne udstilling handler om, hvordan det danske sundhedssystem gennem de sidste 100 år har udviklet sig.

Du får mulighed for at reflektere over hvordan sundhed og lægehjælp i løbet af 1900-tallet udviklede sig til en national opgave, som tilbyder gratis forebyggelse og lægeghælp til alle, at teknologien har spillet en afgørende rolle i udviklingen og at flere dilemmaer er opstået i udviklingen af et sundhedsvæse.

Oplev bl.a. røntgenapparatur i træ fra de første screeninger for lungetuberkulose til moderne kikkertudstyr og molekylærbiologiske tests.

Videnskab er lidenskab - om forskerliv og kogte krabber

"Videnskab er lidenskab" handler om Nobelpristager Jens Christian Skou og livet som forsker. Det overordnede fokus er: Hvad er det, der driver en forsker? Hvorfor bruger man sit liv på at finde ud af, hvordan celler fungerer eller på at forstå bestemte dyrs hjertefunktion?

Udstillingen indrammes af fem temaer, som er centrale i forskerlivet:

  • Nysgerrighed
  • Eksperiment
  • Konkurrence og samarbejde
  • Anerkendelse
  • Hvorfor forskning?

Som besøgende kan du eksperimentere og afprøve forskellige ting. Oplev bl.a. "Hjerteakvarium" med små og store hjerter og lyt til forskellige pattedyr hvilepuls.

Se, hvad andre deler på Instagram

#stenomuseet #visitaarhus #visitaarhusregion

GRATIS ADGANG FOR UNGE UNDER 18 ÅR

Følg os på:

Meget Mere End Bare Danmark © 2024
Danish