©  Foto:

Sundsøre Pakhus

Sundsøre var en lille godsstation, anlagt i 1927 i forbindelse med Aalborg Privatbaners indsættelse af jernbanefærgen ”M/F Hvalpsund”. Stationen bestod af et pakhus og et sporanlæg til godsvogne.
Fra et lille spilhus rangeredes vognene ved hjælp af et elektrisk drevet wiretræk langs sporene.

I 1969 nedlagdes Aalborg Privatbaners forbindelse til Hvalpsund, og færgeoverfarten overtoges af kommunerne på hver side af sundet: Farsø og Sundsøre.

Pakhuset stod i slutningen af 90'erne til nedrivning pga. meget dårlig stand. Men en gruppe lokale ville det anderledes og stiftede den 23. februar 1999 foreningen ”Sundsøre Pakhus”. De to kommuner overdrog huset for den symbolske sum 1 kr.

For bevilgede fondsmidler og andre bidrag påbegyndtes en gennemgribende restaurering året efter og afsluttedes i 2001.

Sporanlægget genskabtes delvist, og foreningen anskaffede tre godsvogne af typer, der i sin tid anvendtes af Aalborg Privatbaner. En restaurering af dem fulgte, og en af dem, en såkaldt Q-vogn, er blevet indrettet til primitiv overnatning med 12 sovepladser.

De andre godsvogne rummer et ubemandet turistinformation om egnen og fortæller historien om stedets jernbanefortid: samfærdsel og fragten mellem forskellige egne i en tid, der ikke er særlig fjern fra vor egen.

 

Åbent hver dag fra den 01.04. til den 30. 09 fra kl. 10 til 19. Derudover kan der laves aftaler via tlf. 21 39 21 98.

Der er adgang for alle og derforlanges ikke entré, men et frivilligt bidrag i en dertil opstillet mælkespand i pakhusets varerum er kærkomment.

Følg os på:

Meget Mere End Bare Danmark © 2024
Danish